www.astrowebb.com
 
Astronomi| Månförmörkelsen den 3-4 mars
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-03-04

Månförmörkelse
Månförmörkelse
Foto: NASA.


Mer läsning
Månen.

Lördagskvällens/nattens månförmörkelse kunde ses från hela Sverige, såvida inga moln var i vägen. I Stockholm hade många tagit sig upp på Observationskullen mitt i staden där Stockholms amatörastronomer visade förmörkelsen via sitt 25 cm spegelteleskop av märket Meade. Förutom detta fanns det även möjlighet att se månen via kikare eller på en TV-skärm via en videokamera som var fäst på teleskopet. Det sistnämnda gjorde att det fanns möjlighet att gå in och värma sig i emellanåt utan att missa något.

När förmörkelsen började visade sig vädergudarna från sin bästa sida och inte ett enda moln framträdde på himlen. Sakta men säkert börja jordskuggan att "äta upp" månen med början i väster. När ungefär halva månen var täckt började man kunna skymta en rödaktig ton. Rödaktigheten ökade sedan i styrka desto mer av månen som blev förmörkad och till slut lyste en ensam röd boll. Förutom att bli rödaktig såg månen ut att bli tredimensionell och såg ut som en röd boll som hängde några meter bort. En visuell effekt som inte går av för hackor.

Mot slutet av förmörkelsen började molnen driva in i Stockholm och när det hela var över var himlen mer eller mindre täckt av moln. Med tanke på att detta vara varit standardvädret i Stockholm den senaste tiden var det alldeles rätt tillfället för molnen att släppa sitt grepp.

Nästa totala månförmörkelse, som syns för Sverige, inträffar i februari 2008.

Om du vill se fotografier från månförmörkelsen rekommenderar jag spaceweahter.com.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.