www.astrowebb.com
 
Astronomi| Astronomiåret 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Ett fullständigt kalendarium över programpunkter under året finns på projektets svenska webbsida - astronomi2009.se

2009-01-08

År 2009 är nu en dryg vecka gammalt och det börjar bli dags för Astronomiåret att dra igång på allvar. Astronomiåret har redan dragit igång lite smått med bland annat dagliga ipod-sändningar, invigning av teleskopet på Albanova och astronomirelaterad framträdande i Storkyrkan i Stockholm.  Det är dock först i helgen som den första av fyra officiella invigningar sker. Först ut är Göteborg den 10 januari. Om du befinner dig i Göteborgsområdet på lördag tycker jag du ska bege dig till Naturhistoriska museet i Göteborg klockan 13:00. Förutom invigning och information om Astronomiåret kommer även vandringsutställningen ”Upptäck Universum” invigs. Utställningen ska sedan ska färdas genom Sverige under året. Klockan 14:00 på samma ställe kommer norrmannen Atle Naess hålla ett föredrag på ämnet:” Kikare, solfläckar och avundsjuka – om Galilei och hans upptäckter”.

Den 14 januari klockan 13:30 kommer Rymdstyrelsen hålla en presskonferens på Observatoriemuseet, Drottninggatan 120, i Stockholm där information om kommande aktiviteter kommer ges. Dagen efter, den 15 januari, är det dags för Stockholm att inviga Astronomiåret. Festligheterna börjar klockan 17:00 med att Globen kommer att lysas upp med ett "färgsprakande kosmisk ljusspel”. Förutom att vara en ishockey- och eventarena är Globen även känd för att vara Solen i "Sweden Solar System (SSS). Klockan 19:00 är det föredrag i Z-salen i ABF-huset på Sveavägen 41. Där kommer det bland annat att bjudas på:

- En rymdseglats i tre dimensioner genom solsystemet och Vintergatan med Alexis Brandeker vid rodret.
- Utdelning av Rosa Tengborgs ungdomsstipendium.
- Professorerna Bengt Gustafsson och Ulf Danielsson, bägge Uppsala universitet, talar om Galileis utmaningar - och vilka vi har kvar att pröva.

Efteråt bär det i väg till Drottninggatan 120 och Observatoriemuseet där utställningen "Är det någon där? Teorier om liv i rymden från 1600-talet till idag" har öppnat tidigare samma dag. På samma adress kommer även Stockholms Amatörastronomer hålla öppet hus i Magnethuset och vid bra väder visa stjärnhimlen via föreningens 10" Meadeteleskop LX200. I Stockholm håller även Naturhistoriska riksmuseet med Cosmonova ett flertal Planetarieföreställningar och föredrag under året.

Den 17 januari bjuder Slottsskogsobservatoriet i Göteborg in allmänheten klockan 14:00 på föredrag om folkobservatorier och amatörforskning samt rundvandring med teleskopvisning. Samma dag har även Umevatoriet i Umeå invigning av Astronomiåret. Det hela börjar klockan 13:00 och förutom invigning bjuds även på föredrag av Rickard Lundin, Professor vid Institutet för rymdfysik (IRF), med titeln "En föränderlig sol - livsförutsättningar på de jordlika planeterna”. Det utlovas även planetarievisningar och tipsrunda.

Utöver det som är beskrivet ovan kommer det hållas föredrag, öppna hus, vetenskapascafé, observationer i flera svenska städer däribland Stockholm, Göteborg, Halmstad, Uppsala, Getinge, Skövde, Umeå, Lund, Linköping, Borlänge, Lysvik och Laholm. Det bästa av allt är att det pågår hela året! Ett fullständigt kalendarium över programpunkter finns på projektets svenska webbsida - astronomi2009.se

2008-12-23

Upptäck Universum!
Bild: astronomi2009.se.

Om en vecka är det åter igen dags för ett nytt år och förutom att vi börjar närma oss slutet på 00-talet är det även 400 år sedan som Galileo Galilei började använda sitt teleskop för systematiska studier av månen, planeter, solen och andra himlakroppar. Detta har föranlett FN och Internationella Astronomiska Unionen (IAU) att proklamera år 2009 som det Internationella Astronomiåret. Syftet är att hela året ska ägnas åt att uppmärksamma astronomi och rymden samt få människor runt hela världen att stanna upp och observera det gnistrande skådespel som finns ovanför våra huvuden.

Förutom att människor över hela världen kommer få möjlighet att observera genom teleskop kommer en rad seminarium, skolprogram, utställningar, öppna hus och mycket mer anordnas runt om i världen och Sverige. Förutom professionella astronomer kommer amatörastronomer spela en viktig roll när det gäller att öppna upp himlen för skolungdomar och andra. Detta kommer inte minst märkas den 2 till 5 april då programpunkten "100 timmar observationer" kommer gå av stapeln runt hela världen. Tanken med programpunkten är att observatorier runt om i Sverige och världen ska hålla öppet för att möjliggöra för allmänheten att titta stjärnhimlen genom teleskop. Detta är dock inte den enda möjligheten för observationer som kommer erbjudas, utan hela året kommer vara fyllt med tillfällen då allmänheten kommer kunna titta genom teleskop och besöka utställningar.

Den svenska delen av Astronomiåret kommer invigas i mitten av januari med start i Göteborg den 10 januari, Stockholm den 15 januari och Umeå den 17 januari. Utöver detta kommer astronomiåret även uppmärksammas på ett flertal andra platser i Sverige. den internationella invigningen kommer ske den 15 - 16 januari i Paris, Frankrike.

Ett kalendarium över programpunkter finns på projektets svenska webbsida - astronomi2009.se. På astronomy2009.org finns information om astronomiåret ur ett globalt perspektiv. Titta även in på Stockholms amatörastronomers webbsida.

Astronomiårets syfte är

"- att väcka och utveckla intresset för naturvetenskap och teknik genom att ta vara på ungdomars stora intresse för rymden och universum,
- att göra allmänheten förtrogen med stjärnhimlen och ge möjligheter att få observera den.
- att diskutera astronomins världsbild och rymdforskningens resultat även i ett vidare kulturellt sammanhang.

Mottot för det svenska Astronomiåret är "Upptäck Universum! och för det internationella Astronomiåret är mottot "The Universe, Yours to Discover.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.