www.astrowebb.com
 
Astronomi| Två nyupptäcka ringar runt Uranus
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-10-31

Uranus fotograferad av Hubble.
Uranus fotograferad av Hubble.
Foto: NASA.


Astronomer har upptäckt två ringar till i bana runt Uranus. De nyupptäckta ringarna är väldigt tunna och ligger utanför de redan elva kända ringarna. Den av de nyupptäckta ringarna som ligger längst bort från Uranus ligger ungefär dubbelt så långt bort som den "gamla" ringarna. De nyupptäckta ringar kallas "Uranus andra ringsystem" med anledning av det stora avståndet de ligger på.

Upptäckten gjordes efter att man studerat fotografier som Hubble tog under 2004. Dock var det Voyager 2 som 1986 fotograferade ringarna för första gången. Detta har man kommit fram till genom att studera gamla Voyagerfotografier. Anledningen till att man inte har upptäckt ringarna på Voyagers fotografier innan är att de är väldigt tunna.

Upptäckten gjordes av Mark Showalter, astronom på SETI Institutet i Mountain View i Kalifornien, USA.

Ringarna består av stoft, grus och is och de nyupptäcka ringarna tross ha en relativt kort livslängd just på grund av sin lösa sammansättning och sin ringa tjocklek. Man har även upptäckt två små månar varav en har ungefär samma bana som en av de nyupptäckta ringarna. Månarna har fått namnen Cupid och Mab.

Förutom de två ringarna och de två månarna har astronomer även upptäckt att Uranus inre månar har ändrat sina banor jämfört med 1994. Exakt vad detta beror på vet man inte, men troligen rör det sig om Uranus gravitation som påverkar banorna.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.