Förbud är ingen lösning

I veckan kom regeringen med ett utspel gällande rökning och föga förvånande handlade det hela om ett förbud. Ett förbud för rökning på bland annat busshållplatser och andra allmänna platser. Jag är själv icke-rökare och har inget emot att slippa rökare när jag är ute men att den reflexmässiga lösningen på problem i Sverige verkar vara antingen förbund eller höjd skatt är jag emot.

Om man skulle förbjuda allt som är ohälsosamt eller skadar andra människor skulle det inte finnas mycket som var tillåtet. Det skulle även vara intressant hur ett förbud mot rökning på busshållplatser ska beivras. För ett förbud eller en lag som inte beivras leder bara till att respekten för rättssamhället och rättsapparaten minskar.

Istället för förbud är det information som gäller. Redan idag inser nästan alla i Sverige att rökning är skadligt och de som börjar röka lär knappast välja en annan bana för att det råder rökförbud på busshållplatser. Det är med information och kunskap man får igenom förändringar inte genom förbud.