Dragon

DragonIgår kväll landade den första Spacexkapseln som hade dockat med ISS. Förra året lyckades samma företag med att skjuta upp och landa en Dragonkapsel. När jag var över i USA förra året för att se den sista rymdfärjeuppskjutningen hade jag tillfället i akt att se nämnda kapsel efter genomfört uppdrag. Förutom att se något historiskt kommer jag speciellt ihåg säkerhetsvakten som följde efter en som en igel. 😉

Bilden till höger visar SpaceXs första Dragonkapsel, som förövrigt hade en ost ombord, efter landning och den är till i stort sett identisk med den kapsel som igår landade i Stilla Havet efter ungefär en veckas besök vid rymdstationen.

Det jag inte riktigt kan förstå är all uppmärksamhet i media där man skriver att detta är den “första privata rymdraketen”. Jag fråntar inte SpaceX något beröm men utifrån sett är enda skillnaden att Nasa gått från generalentreprenad till totalentreprenad (om du inte förstår detta så googla ;)). När en ATV, HTV eller progress lyfter är det inte samma mediapådrag, undrar varför.

Avslutningsvis vill jag gratulera SpaceX för ett lyckat genomfört uppdrag.